man down detectie

Hoe werkt man down detectie?

Man down detectie controleert continu of alles nog goed gaat met een persoon. Goed werkende man down detectie zorgt ervoor dat je er nooit alleen voor staat. Namelijk, als er iets met je gebeurt door een ongeluk of ongeval, dan signaleert de man down detectie dit direct. In dit artikel leggen we uit wat de kenmerken zijn van goede man down detectie. Ook geven we voorbeelden van hoe je man down detectie succesvol toepast om de persoonlijke veiligheid te verhogen.

Waarvoor wordt man down detectie gebruikt?

De toepassing van man down detectie is over het algemeen persoonlijke veiligheid. Daarom vind je man down detectie vaak terug op alarmapparaten. Zoals mobiele personenalarmen. Met een alarmapparaat kun je alarm slaan als je hulp nodig hebt. Echter, in sommige gevallen is iemand hier zelf niet meer toe in staat. Bijvoorbeeld bij onwel worden of na fysiek letsel. In dat geval is de man down detectie als een engeltje op je schouder. Het alarm gaat direct af. In de meeste gevallen klinkt er eerst een vooralarm. Gedurende deze periode kun je de man down alarmering nog annuleren. De lengte van deze periode kun je meestal ook instellen. Dat doe je aan de hand van de hoogte van het risico. Het antwoord op de vraag: hoe snel moet de hulp ter plaatse zijn?

Welke soorten man down detectie zijn er allemaal?

Man down is vrij vertaalt ‘man neer’ of ‘persoon neer’. Het is logisch om te denken dat man down detectie daarom alleen controleert of de persoon nog overeind staat of niet. Een goed man down systeem gaat echter nog verder dan dat. Er zijn verschillende manieren om te detecteren of er een ‘man down’ is. Afhankelijk van de werkzaamheden kan het daarom slim zijn om juist voor de ene of de andere methode te kiezen. De meest voorkomende methoden zijn:

  • Bewegingsdetectie
  • Kanteldetectie
  • Valdetectie
  • Impact detectie

Sommige man down apparaten combineren verschillende methoden. Naast bovenstaande methoden bestaat er nóg een manier die officieel niet onder man down detectie valt. Namelijk de timer functionaliteit. Met de timer functionaliteit zal het personenalarm periodiek middels geluids- en trilsignalen de aandacht vragen. Met één druk op de knop herstart je de timer. Wanneer je deze timer functie activeert, dan telt het apparaat af naar nul. Bijvoorbeeld van 30 naar 0 minuten. Deze periode is instelbaar. Niet alleen op het apparaat, maar ook op het SOSvolaris platform loopt deze timer. Dat maakt dat er een alarm af gaat, zelfs als het alarmapparaat tussentijds geen verbinding heeft. Meestal wordt deze functionaliteit dan ook alleen gebruikt in ruimtes waar geen bereik is. Zoals in een kelder. Een goede man down detectie maakt de timer functie namelijk overbodig. Immers alarmeert de man down detectie direct als het fout gaat.

Het instellen van de man down functie is een fluitje van een cent

Als je ooit met man down detectie hebt gewerkt dan herken je het misschien wel. De hele dag door hoor je het luide vooralarm klinken. Binnen een week liggen de alarmapparaten in de kast. Als gevolg: de persoonlijke veiligheid gaat er juist op achteruit. De oorzaak kan zijn dat niet de juiste man down detectie methode is gekozen. Of dat de man down detectie niet goed staat afgesteld. De afstelling is ontzettend belangrijk. Ook is het belangrijk dat de sensoren juist zijn gekalibreerd. Daarom beschikken onze personenalarmen altijd over meerdere detectiemethoden die nauwkeurig zijn af te stellen.

De instellingen verander je eenvoudig vanuit het SOSvolaris platform. Dit kan zelfs wanneer het apparaat uit staat! Voor de meest ideale instelling wordt in het platform al een suggestie gedaan. En uiteraard kun je rekenen op ons advies op maat. De instellingen zijn per alarmapparaat in te stellen. Daarnaast kunnen de instellingen worden opgeslagen. Bijvoorbeeld een configuratie waarbij de man down wat gevoeliger staat en een configuratie waarbij de man down wat minder gevoelig staat. Op deze manier is de man down detectie snel op de gewenste manier ingesteld. Optimale veiligheid, zonder verstoring van de primaire werkprocessen.

Snelle en adequate alarmopvolging na een man down alarm

Het SOSvolaris platform maakt onderscheid tussen handmatige alarmmeldingen en man down alarmmeldingen. Hierdoor is het eenvoudig om de alarmopvolging adequaat in te richten. Bij een handmatig alarm is het namelijk aannemelijk dat de persoon aanspreekbaar is. Via de tweeweg spraakcommunicatie op de mobiele alarmknop kan dus worden gesproken met de persoon. Wanneer het een man down alarm betreft, dan kan het zijn dat de persoon niet meer aanspreekbaar is. Het is dus van extra waarde om dit verschil direct te weten als alarmopvolger.