Man down systeem

De meeste van onze noodknoppen of draagbare persoonsalarmen beschikken vaak over een man down systeem. Dit betekent dat in plaats van handmatige alarmering, je via man down functie ook automatisch kunt alarmeren. Zo kun je ook alarm slaan, wanneer je hier zelf niet meer toe in staat bent. De man down functie is zelf helemaal naar wens in te stellen vanuit het SOSvolaris platform. Zo kun je de gevoeligheid en hoek voor kanteling eenvoudig aanpassen. Ook bepaal je zelf waar het man down alarm naar moet kijken, val, beweging, hoek of een combinatie ervan. Het man down systeem is vooral voor alleenwerkers van toegevoegde waarde voor veilig werken.

Toont alle 9 resultaten

Hoe werkt een man down systeem?

Het man down alarm systeem kan op het lijf gedragen worden, bijvoorbeeld met een koord om de nek, als armband om de pols of bevestigt aan de broekriem. Net als een handmatig alarm, kun je voor een automatische melding van de man down telefoon verschillende scenario’s instellen. Bij een val van een bepaalde impact, kanteling of juist geen beweging, kan het man down systeem automatisch alarm slaan. Bij geen beweging activeert het systeem de timerfunctie, die bij bepaalde tijd van niet bewegen activeert. Het man down systeem kan zelf bellen naar een of meerdere noodnummers of de melding doorzetten naar een alarmcentrale.

De werking van een man down alarm systeem

Voor alleenwerkers kan het personenalarm met valdetectie het verschil maken voor een veilig gevoel tijdens het werken. De man down detectie werkt als volgt:

  • De drager valt of beweegt voor een bepaalde via het SOSvolaris platform ingestelde tijd niet
  • Het man down alarm systeem wordt geactiveerd en geeft een vooralarm
  • Tijdens het vooralarm heeft de drager de mogelijkheid om de melding te annuleren, voordat er daadwerkelijk tot de actie die is ingesteld wordt overgegaan
  • Er wordt een alarm gemaakt en naar het SOSvolaris platform gestuurd

De drager kan bij een vals alarm dus altijd nog de alarmmelding annuleren.

Voor wie is een man down alarm geschikt?

Alleenwerkers, mensen die arbeid verrichten zonder dat er anderen in hun directe nabijheid zijn, kunnen veel baat hebben bij een man down alarm. Bij een ongeval is er namelijk niemand in de buurt om snel hulp te verlenen. Een personenalarm met valdetectie schakelt direct hulp in bij een bepaalde valimpact of bepaalde tijd waarin er niet bewogen wordt (inactiviteitsmelding). Ook werknemers die in ploegendiensten werken, bijvoorbeeld in de industrie, hebben voordeel bij een man down alarm, omdat direct de dichtstbijzijnde BHV’er of collega kan worden ingeschakeld. Een mobiele en eenvoudige oplossing, waardoor periodieke sociale controle niet meer nodig is.

Functies op een personenalarm met valdetectie

Met een man down telefoon of via de man down functie in onze SOSvolaris alarmeringsapp kan er automatisch alarm worden geslagen bij een bepaalde valimpact of door middel van een inactiviteitsmelding. Natuurlijk kan de drager van het man down alarm ook handmatig alarmslaan in een noodsituatie. In beide gevallen kan er via het veiligheidsplatform vooraf worden ingesteld wat de opvolging zal zijn: bijvoorbeeld het inschakelen van een bedrijfshulpverlener of een collega of een directe melding naar de noodcentrale. De locatie van de drager kan zowel binnen als buiten exact getraceerd worden om de dichtstbijzijnde hulpverlener in te kunnen schakelen.

Timer functie

De timer functie, ook wel inactiviteitsmelding genoemd, op een man down systeem wordt altijd automatisch geactiveerd. In het SOSvolaris veiligheidsplatform in de cloud kun je instellen wanneer je wil dat het man down alarm met de timer functie afgaat. Heeft je werknemer bijvoorbeeld al 15 minuten niet bewogen volgens de noodknop of de SOSvolaris app? Dan wordt er een melding gestuurd naar platform en kan er een automatische spreekluisterverbinding worden opgezet, zodat de alarmopvolger direct kan controleren of alles in orde is met de drager of dat hij hulp nodig heeft. Bij geen gehoor kan er dan natuurlijk verdere opvolging worden gedaan.

SOS knop

Op onze apparaten met een man down alarm systeem en personenalarm met valdetectie, zit ook de traditionele SOS knop. Wanneer deze SOS knop voor enkele seconden wordt ingedrukt, stuurt de noodknop de melding door naar het platform. Opvolging hiervan verloopt net als bij een automatische alarmmelding. Via de scenariobouwer kun je zelf bepalen wat er moet gebeuren bij een handmatig SOS alarm. Of dit nu een bericht is naar een groep collega’s, een e-mail, sms- of spraakbericht naar één of meerdere personen of direct contact met een 24/7 alarmcentrale: je bepaalt het zelf met de scenariobouwer in het SOSvolaris veiligheidsplatform.

Locatiebepaling binnen en buiten

Dankzij de GPS/GNSS en beacons in onze noodknoppen, kun je zowel binnen als buiten personen traceren om de dichtstbijzijnde hulpverlener in te kunnen schakelen. GPS/GNSS werkt voor buiten. Indoor locatiebepaling, bijvoorbeeld in een gemeentehuis of ziekenhuis, werkt door de communicatie van het man down alarm met SRD, BLE en Wi-Fi beacons. Door deze nauwkeurige techniek kun je zien in welke ruimte en op welke verdieping een persoon zich bevindt.

Wanneer de drager van een personenalarm met valdetectie gelokaliseerd wordt, is dit zichtbaar op het display van de noodknop of in de SOSvolaris app om privacy te waarborgen.