Wat is een duress alarm?

Een duress alarm is een alarmapparaat voor persoonlijk gebruik. Met als doel de persoonlijke veiligheid te waarborgen. De oorsprong van dit alarm komt van de term ‘duress code’. Een Duress code is een woord, pincode of ander herkenbaar signaal om aan te geven dat je in gevaar bent. Personen die worden bedreigt, of te maken kunnen krijgen met agressie, maken vaak gebruik van dit soort codes. Bijvoorbeeld met alarmsystemen die dergelijke codes ondersteunen. Daarmee kun je onder dreiging de duress code intoetsen waardoor er ook een alarmmelding naar politie of alarmcentrale gaat.

Verschillende duress alarmen

Panic alarm is een ander woord voor een duress alarm. Er zijn verschillende soorten van dit soort alarmapparaten. Het doel is over het algemeen hetzelfde: zo snel mogelijk adequate hulp krijgen. Echter, de reden waarvoor hulp nodig is kan verschillen. Het grootste verschil zit hem in de behoefte om discreet of niet discreet te alarmeren.

Discreet alarm

Duress alarmDiscreet alarmeren wil zeggen dat je kunt alarmeren zonder dat iemand anders dit door heeft. Winkeliers en zorgverleners maken bijvoorbeeld gebruik van discrete alarmering. Dit soort panic alarmen zijn klein en hebben een noodknop die je kunt indrukken op de tast. Dat maakt dat je de noodknop kunt wegstoppen waar niemand het ziet. Daarnaast is het belangrijk dat de noodknop een microfoon bevat van goede kwaliteit. De alarmopvolger moet namelijk goed kunnen luisteren naar de situatie. Bij discrete alarmering is het namelijk niet gepast om meteen te spreken. Dat kan namelijk leiden tot escalatie.

Niet discreet alarm

Ook mensen die niet zomaar te maken krijgen met agressie kunnen baad hebben bij een duress alarm. Bijvoorbeeld mensen met een medische aandoening. Of wanneer je vaak alleen werkt. In deze gevallen is het soms juist wenselijk om een alarmapparaat te hebben dat heel luid klinkt. Zo kun je de alarmopvolger namelijk ook goed verstaan bij omgevingsgeluid.