GNSS locatie bepaling

Wat is GNSS locatiebepaling?

GNSS locatiebepaling is satelliet navigatie. De locatiebepaling werkt door gebruik te maken van satellieten. GNSS staat voor Global Navigation Satellite System. Deze vorm van locatiebepaling heeft een wereldwijde dekking. De personenalarmen van SOSvolaris die gebruik maken van GNSS ondersteunen GPS (VS), Galileo (EU), GLONASS (Rusland) en Beidou (China). GNSS en GPS worden vaak met elkaar verward. Deze twee zijn echter niet hetzelfde. GPS is een onderdeel van GNSS.

Nauwkeurig lokaliseren

GNSS locatiebepaling is met name geschikt wanneer je buiten gebruik maakt van een persoonsalarm. In de buitenlucht kan het personenalarm namelijk het beste speuren naar satellieten. Binnen werkt deze techniek dan ook minder goed dan buiten. Om de nauwkeurigheid zo groot mogelijk te houden bepaalt het personenalarm regelmatig de locatie. Dit heeft twee redenen.

De eerste reden is voor de hand liggend. Namelijk, mocht het zo zijn dat je alarmeert en op dat moment sta je net op een locatie waar de GNSS ontvangst slecht is. Dan stuur het alarmapparaat als nog de meest recente locatie door. Aan de hand van de tijdstempel weet de alarmopvolger hoe recent deze locatie is.

De tweede reden is van een wat meer technische aard. Namelijk, het bepalen van de locatie kost tijd. De eerste keer nadat het persoonsalarm opnieuw is opgestart duurt het langst. Dat heet de ‘Time to First Fix’, ofwel TTFF. Door regelmatig naar GNSS locatiebepaling satellieten te speuren is de locatie snel bepaald ten tijden van een alarm.

A-GNSS voor snellere locatiebepaling

De ‘a’ in A-GNSS staat voor assisted. Deze techniek haalt de TTFF nog verder omlaag. Om de locatie te bepalen met GNSS is er meer nodig dan alleen het ‘zien’ van satellieten. Het personenalarm en de satellieten communiceren informatie over en weer. Deze informatie is noodzakelijk om de locatie te bepalen. Echter, het ontvangen van deze informatie kan best lang duren. Vooral al het personenalarm al een poosje geen satellieten meer heeft gezien. Dat maakt dat de GNSS locatiebepaling lang kan duren. Een slechte zaak als iedere seconde telt!

Daarom maken onze personenalarmen van het merk TWIG gebruik van A-GNSS. Dankzij A-GNSS wordt de benodigde informatie namelijk niet via de satelliet ontvangen, maar via het internet. Dit gaat vele malen sneller. Dat zorgt ervoor dat A-GNSS snel én betrouwbaar de locatie van het persoonsalarm kan bepalen.