ESPA koppeling met brandcentrale, BHV-app en pagers

Een brandmeldcentrale wordt gebruikt om brandmeldingen te detecteren en te verwerken. Het detecteert brandmeldingen via brandmelders en andere detectieapparatuur zoals rookmelders die zijn aangesloten op het systeem. Bij bijvoorbeeld een brand, stuurt de brandmeldcentrale een alarm naar de brandweer of andere nooddiensten en kan het ook automatisch de verlichting en ventilatie in een gebouw uitschakelen om de verspreiding van brand te voorkomen. In de meeste gevallen moet je naar het brandpaneel voor meer informatie. Wat is de melding en waar komt de melding vandaan?

Wat is het verschil tussen een brandmeldcentrale (BMC) en een brand ontruimingsinstallatie (BMI)?

Een brandmeldcentrale is een apparaat of systeem dat detecteert of er brand is in een gebouw. Het geeft vervolgens een alarm om de bewoners of medewerkers te waarschuwen dat er brand is. Dit systeem is vaak verbonden met een brandweer of een beveiligingsbedrijf.

Een brand ontruimingsinstallatie (BMI), ook wel een ontruimingsalarmsysteem genoemd, is een systeem dat wordt gebruikt om mensen snel en efficiënt te evacueren bij een brand. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een combinatie van alarmsignalen, verlichting en routeborden die mensen naar veilige uitgangen leiden.

Waar worden brandmeldcentrales toegepast?

Brandmeldcentrales worden toegepast in gebouwen waar een verhoogd risico is op brand, zoals in:

 • Kantorengebouwen
 • Winkelcentra
 • Hotels
 • Scholen
 • Ziekenhuizen
 • Woongebouwen
 • Fabrieken en industriële gebouwen
 • Openbare gebouwen zoals stations en luchthavens

Koppeling met van brandmeldcentrales met onze BHV-app en personenalarmen (pagers)

Met onze ESPA 4.4.4 gateway kun je een brandmeldcentrale of brand ontruimingsinstallatie koppelen aan het SOSvolaris platform. Berichten en meldingen van een BMC of BMI worden dan ook verstuurd naar het platform. Vanuit het platform bepaal je met scenario’s welke meldingen moeten worden behandeld en welke acties er moeten worden gestart. Je kunt bijvoorbeeld bij een brand automatisch een bericht versturen naar alle bedrijfshulpverleners. In de berichtgeving kun je informatie gebruiken uit het bericht van de brandmeldcentrale. Het is dus niet nodig op naar de brandmeldcentrale  te lopen om de melding af te lezen.

Voorbeelden van scenario’s:

 • Verstuur bij brand een bericht naar alle bedrijfshulpverleners op de SOSvolaris BHV-app
 • Verstuur een bericht naar alle aanwezige personenalarmen of pagers
 • Bel verschillende contractpersonen en informeer deze via een spraakbericht over de melding

De ESPA gateway is via een internetkabel verbonden met het SOSvolaris platform en beschikt over een 2G/3G/4G fallback router. Mocht het internet wegvallen dan schakelt de gateway automatisch over op het GMS-netwerk. Daarnaast is het mogelijk om de status van de gateway te monitoren. Mocht de gateway offline gaan dan kun je hier automatisch over worden geïnformeerd.

Lees hier meer over de ESPA 4.4.4 gateway

Mobiele app voor bedrijfshulpverleners

De SOSvolaris BHV-app is een mobiele applicatie die is ontworpen om bedrijven en organisaties te helpen bij het beheren van hun BHV-procedures. Met de app kunt u bijvoorbeeld snel en eenvoudig een alarmoproep versturen naar BHV’ers, een noodplan bekijken en BHV-oefeningen organiseren. Ook kunt u de app gebruiken om de locatie van BHV’ers te volgen, een BHV-logboek bij te houden en BHV-gerelateerde documenten op te slaan. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

Lees hier meer over de BHV-app