SCADA alarm

Wat is een SCADA alarm en wat kun je er mee?

SCADA staat voor Supervisory Control And data Acquisition. Ofwel het verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren van meet- en regelsignalen. Bijvoorbeeld van machines in grote industriële systemen. Een SCADA-systeem helpt de operator van deze machines met het zichtbaar maken van gegevens. Een belangrijke basisfunctie van een SCADA-systeem is alarmeren wanneer er iets verkeerd gebeurt in het proces. Zoals een storing. Belangrijk is dat zo’n SCADA alarm zo snel mogelijk bij de juiste persoon terecht komt. Alleen dan blijven de gevolgen beperkt.

Alarmeren naar de juiste persoon op het juiste moment

Dankzij de SOSvolaris gateway is het eenvoudig om SCADA alarmen te ontvangen op het SOSvolaris platform. Daardoor kan het alarm direct worden doorgezet naar de juiste persoon op het juiste moment. Bijvoorbeeld door een bericht te sturen naar het personenalarm van de operator of de SOSvolaris app. Het type storing, de locatie en de te nemen acties zijn meteen bekend. Daarnaast zorgt het SOSvolaris platform voor een real-time logging van het SCADA alarm.

SCADA alarmen verhogen de productiviteit en veiligheid

Het snel doorsturen van alarmmeldingen naar de juiste persoon zorgt ervoor dat de gevolgen van uitval beperkt blijven. Dit verhoogt de productiviteit en zorgt ook nog eens voor extra veiligheid op de werkvloer. Naast het ontvangen van alarmmeldingen kan een operator namelijk eenvoudig zelf met de alarmontvanger. Dat kan zowel handmatig als automatisch. Bijvoorbeeld wanneer de persoon in kwestie onwel wordt. Is er minder spoed aan de man, maar assistentie wel gewenst? Dan kom je met één druk op de knop in verbinding met een collega via een tweeweg spraakverbinding.

Toepassingen

SCADA alarmen worden toegepast in onder meer de maakindustrie en food en feed. Omgevingen waar mensen vaak buiten het zicht van anderen werken. Dat maakt SOSvolaris een logische keuze voor het verwerken van SCADA alarmen.