Wat is een pager, pieper of semafoon

Een pager, pieper, BHV-pieper en soms ook wel semafoon genoemd, is communicatiemiddel waarmee je personen kunt oproepen. Pager is de Engelse vertaling van het woord semafoon. Semafoons werden vaak ingezet als BHV-communicatiemiddel om bedrijfshulpverleners op te roepen bij een calamiteit. Je kunt BHV’ers oproepen door een tekstbericht te sturen naar de pager. Afhankelijk van het type pager of pieper kan de bedrijfshulpverlener reageren op de oproep. Tegenwoordig wordt de pager vaak vervangen door een alarmeringsapp die kan worden geïnstalleerd op een smartphone. Je bent dan verzekert van goed bereik en bedrijfshulpverleners kunnen vaak onderling ook communiceren via tekstberichten, spraak en Push-To-Talk.

Semafoon/pager Motorola – bron: Wikipedia

Geschiedenis van de semafoon en pager

Semafoons en pagers werden vanaf de jaren zestig tot ver in de jaren negentig gebruikt. Het was een voorloper van de mobiele telefoon en van de sms. Eind jaren negentig  zijn pager in veel gevallen vervangen door mobiele telefoons. Het voordeel van de mobiele telefoon was dat je sms-berichten kon versturen én kon bellen. Semafoons worden vandaag de dag nog steeds in gebruik. Met name de Nederlandse hulpdiensten zoals brandweer, reddingsbrigade, ambulance, politie, Rode Kruis, KNRM en DARES gebruiken pagers. De Nederlandse overheid heeft voor onder andere deze en andere hulpdiensten een het P2000 netwerk aangelegd. Dit digitale semafonienetwerk vervangt het oude analoge T2000 (C2000) netwerk.

Lokaal netwerk voor BHV-piepers

Niet alle pagers of piepers gebruiken het landelijke publieke netwerk. De BHV-piepers die worden gebruikt om bedrijfshulpverleners op te roepen gebruiken meestal een privaat netwerk van steunzenders die zijn geplaatst in het pand. De dekking is beperkt tot het bereik van de apparaten en de steunzenders zoals bij een portofoon.

Voordelen van semafoons en piepers

  • Een pager is eenvoudig, heeft weinig knoppen en is gemakkelijk in gebruik.
  • De apparaten zijn er in allerlei vormen, maten en met een specifieke certificering zoals ATEX (Ex). Hierdoor kun je pagers in allerlei omgevingen gebruiken.
  • Pagers hebben geen last van overbelasting van het mobiele netwerk. Bij bijvoorbeeld evenementen en concerten zijn er grote groepen mensen aanwezig die het mobiele netwerk kunnen overbelasten. Er is dan een kans dat een mobiele telefoon niet werkt.
  • In tegenstelling tot een app ben je niet gebonden aan maandelijkse kosten. Je hebt echter wel te maken met hoge opstart- of aanschafkosten.

Nadelen van semafoons en BHV-piepers

  • Met een pager kun je alleen worden opgeroepen. Bij de meeste pagers kan de gebruiker niet communiceren met de persoon die de oproep heeft gedaan. Je hebt dan als nog een mobiele telefoon of portofoon nodig.
  • Het is niet te achterhalen of gebruikers het bericht hebben gelezen na het doen van een oproep. Daarnaast ondersteunen niet alle pagers de mogelijkheid om aan te geven of een gebruiker beschikbaar is.
  • Een semafoon of BHV-pieper die werkt meestal op een privaat netwerk. Deze werkt alleen binnen het bereik van dit netwerk. Daarnaast kan een privaat netwerk uitvallen bij een stroomstoring.
  • Het is een extra apparaat dat de gebruikers bij zich moeten dragen. Sommige gebruikers vinden dit onhandig en dragen liever geen extra apparaat.

Goede alternatieven voor een pager of BHV-pieper

BHV-organisaties gebruiken steeds vaker BHV apps of personenalarmen om hun bedrijfshulpverleners op te roepen.

Bedrijven kiezen met name in werkomgevingen waar een mobiele telefoon niet is toegestaan voor een (ATEX gecertificeerd) personenalarm. Op kantoor en in andere werkomgevingen wordt voornamelijk een app boven de pager verkozen. De BHV app werkt op de smartphone van de bedrijfshulpverlener die eenvoudig kan worden opgeroepen en zelf een oproep doen. Ook kunnen bedrijfshulpverleners vaak met elkaar communiceren via de Push-To-Talk (ptt) functie in de app. Dankzij de app hoeft er niets te worden geïnstalleerd en ben je niet afhankelijk van een (privaat) pager netwerk. De app is gekoppeld aan het SOSvolaris platform. Het platform werkt samen met andere systemen, noodknopen en personenalarmen. Zo kun je ook automatisch bedrijfshulpverleners inschakelen bij brand, nood of wanneer een alleenwerker alarm heeft geslagen. Daarnaast kun je dankzij het platform gemakkelijk gezamenlijk de BHV organiseren in bijvoorbeeld een verzamelpand.