Persoonsalarmering: de oplossing voor professionals

Personen alarmering wordt veel gebruikt voor senioren, maar het persoonlijk alarm is ook voor professionals in het bedrijfsleven een uitkomst. Met name in sectoren waarbij je tijdens het werk te maken hebt met bijvoorbeeld agressie of geweld, voor bedrijfshulpverleners of voor zorgmedewerkers. Dankzij personen alarmering kan er snel gereageerd worden op noodgevallen, waardoor een persoonsalarm kan bijdragen aan een veilige werkomgeving voor professionals. Er kan op verschillende manieren alarm worden geslagen: via de noodknop, timerfunctie of man down functie. De melding komt terecht bij een collega, bedrijfshulpverlener, beveiliger of rechtstreeks bij een 24/7 alarmcentrale. Dit kan naast een vaste of mobiele noodknop ook met onze persoonsalarm app. Wat de opvolging is bij nood, bepaal je zelf vanuit het SOSvolaris platform.

Wat is persoonsalarmering?

Personen alarmering heeft als doel zo snel mogelijk hulp in te schakelen bij een noodsituatie. Een persoonlijke alarmknop kan een vaste knop zijn, bijvoorbeeld onder het bureau of bij de entree van een gebouw. De mobiele noodknop wint aan populariteit, omdat deze altijd op het lichaam worden gedragen en daardoor altijd snel bij de hand is. We hebben hiervoor discrete noodknoppen die eruit zien als een ID badge. Zo kan de drager van de persoonsalarmering altijd snel alarm slaan in een noodsituatie. Dit kan, naast een (mobiele) noodknop, ook door middel van onze persoonsalarm app: de SOSvolaris alarmeringsapp. Alarmopvolging is voor elke sector anders en is maatwerk. Daarom is deze bij ons zelf in te richten met het veiligheidsplatform.

De werking van het persoonlijk alarm

Of je nu de mobiele noodknop, vaste noodknop of de SOSvolaris persoonsalarm app gebruikt: bij activatie wordt er een signaal gestuurd voor de alarmopvolging van het persoonsalarm. Dit kan zijn naar een collega, beveiliger in het gebouw of een particuliere alarmcentrale (PAC). Dankzij het veiligheidsplatform kun je instellen dat er een automatische spraak-luisterverbinding opgezet wordt, dat een groep collega’s een SMS ontvangt van een noodmelding of dat enkel de dichtstbijzijnde BHV’er wordt opgeroepen. In de scenariobouwer kun je onbeperkt op maat gemaakte scenario’s creëren voor elk mogelijke scenario in jouw sector. Dankzij de GPS/GNSS-functie of beacons in het persoonlijk alarm of via de persoonsalarm app kan de melder van het persoonsalarm zowel binnen in het pand als buiten getraceerd worden.

De voordelen van personen alarmering

Personen alarmering is voor vele sectoren geschikt, maar voornamelijk voor alleenwerkers kan het dragen van een noodknop voordelen met zich meebrengen. Rondom alleen werken zijn geen specifieke eisen gesteld door de arbowet, maar het kan wel risico’s met zich meebrengen. Als werkgever kun je wel zorgen voor meer veiligheid voor alleenwerkers. Het voordeel van een persoonsalarm is daarbij behoud van zelfstandig werken, in elke soort binnen- of buitenruimte. Hulp zal snel ter plaatse zijn bij het gebruik van een persoonlijk alarm, zeker als je zelf de alarmopvolging goed in kunt stellen.  Het belangrijkste is dat het de drager van de knop ook een veilig gevoel geeft om te weten dat hulp bij een noodsituatie snel ter plaatse is met persoonsalarmering.

Behoud van zelfstandigheid

Het behoud van zelfstandigheid of de mogelijkheid om alleen te werken wordt vergroot dankzij een persoonlijk alarm. Denk bijvoorbeeld aan voor de hand liggende sectoren waar vaker alleen wordt gewerkt: de beveiliging, schoonmaak en (persoonlijke) zorg. Hier komen medewerkers soms in situaties waarbij niet altijd kan worden teruggevallen op een collega bij nood, bijvoorbeeld tijdens het werken in de nacht of bij een huisbezoek. Alleen werken kan dus risico’s met zich meebrengen. Personen alarmering is daardoor een onmisbaar en noodzakelijk communicatiemiddel voor deze lone workers om zelfstandig te kunnen blijven werken. Met het persoonsalarm kan hulp worden ingeschakeld door middel van een druk op de noodknop door de drager of automatisch door man down alarmering of valdetectie en inactiviteitsmeldingen.

Snelle hulp bij noodgevallen

Met één druk op de knop van het persoonsalarm of door het activeren van het alarm in de SOSvolaris alarmeringsapp wordt het persoonlijk alarm geactiveerd en gaat er een melding uit voor alarmopvolging. Dit alarm kan ook worden geactiveerd door onze man down alarmering: deze wordt geactiveerd bij valdetectie. Heeft de alleenwerker al een bepaalde tijd niet bewogen? Ook dan kan er met de scenariobouwer in ons veiligheidsplatform worden ingesteld dat er een alarmmelding verstuurd wordt. Deze alarmmelding kan bestaan uit een SMS naar een BHV’er in de buurt met de exacte locatie van het persoonlijk alarm of direct naar een 24/7 noodcentrale met een directe spraak-luisterverbinding. In alle gevallen is hulp snel ter plaatse voor een alleenwerker bij een noodgeval.

Veilig gevoel

Naast de behouden zelfstandigheid van de alleenwerker en de snelle hulp wanneer er daadwerkelijk sprake is van een noodgeval, geeft de personen alarmering vooral een veilig gevoel aan de drager. Of dit nu een monteur is die alleen met gevaarlijke apparaten of stoffen werkt, of een zorgmedewerker die te maken kan krijgen met agressie bij een huisbezoek. Met de directe spreek-luisterverbinding is er meteen iemand mee kan luisteren en kan communiceren met de drager van het persoonlijk alarm. In het veiligheidsplatform wordt bij nood de exacte locatie van de personen alarmering gedeeld. Deze kan ook te allen tijde gedeeld worden. Dit is dan zichtbaar op de personen alarmering, zodat de drager van het persoonsalarm ook weet dat zijn of haar locatie real-time wordt gedeeld.

Persoonsalarm app

Alleen werken appLiever je telefoon gebruiken in plaats van een extra noodknop op zak omdat dit handiger is voor jouw sector? Met de SOSvolaris persoonsalarm app sla je eenvoudig alarm vanaf je smartphone. Net als onze personen alarmering werkt de app samen met het SOSvolaris veiligheidsplatform en kun je scenario’s op maat maken. In de app heb je real-time inzicht in alle alarmmeldingen en kun je communiceren met collega’s via berichten of Push-To-Talk. Met de Push-To-Talk functie kun je communiceren met een groep collega’s, net zoals via een portofoon. Een BHV-oproep kun je zelf uitsturen naar andere app-gebruikers of ontvangen als je zelf BHV’er bent. De persoonsalarm app is ideaal voor alleenwerkers in de zorg of andere sectoren die discreet hulp willen inschakelen.

De kosten van persoonsalarmering

Onze personen alarmering begint al bij een bedrag van €5,99 per maand. Hiervoor kun je gebruik maken van de persoonsalarm app inclusief volledige integratie met het veiligheidsplatform. Ook hebben we verschillende discrete persoonsalarmen en noodknoppen voor alleenwerkers en andere professionals te koop waarbij je een maandelijks bedrag betaalt voor het gebruik van het veiligheidsplatform. Neem gerust contact met ons op voor een offerte of meer informatie over onze producten en diensten voor jouw specifieke alarmoplossing. We nemen binnen twee werkdagen contact met je op.