Wat is een persoonsalarm of personenalarm?

Een personenalarm is een mobiele noodknop, SOS-knop of alarmknop die op het lijf wordt gedragen. Dit kan een kleine noodknop zijn met een batterij. De knop stuurt wanneer je erop drukt, een signaal naar een ander systeem zoals een dect-telefoon of ontruimingsinstallatie. Dat systeem schakelt vervolgens hulp in. Naast de batterijknop heb je ook personenalarmen die werken met een simkaart. Deze zijn te vergelijken met een mobiele telefoon. Het apparaat is volledig mobiel en beschikt vaak over een spreek- luisterverbinding. Met deze persoonsalarmen kun je overal alarm slaan. Sommige personenalarmen beschikken ook over man down detectie (valdetectie) en GPS. Hierdoor weet de alarmopvolger exact waar er alarm is geslagen.

Waarvoor gebruik je een persoonsalarm?

Persoonsalarmen worden vaak gebruikt door kwetsbare of alleenstaande ouderen. Bij nood of bij een val worden de kinderen of de zorgverlener ingeschakeld. Veel mensen associëren een personenalarm dan ook vaak met een “noodknop voor ouderen”. Niet iedereen weet dat personenalarmen ook worden gebruikt door professionals zoals mensen die alleen werken of te maken kunnen krijgen met agressie en geweld. Wanneer zij op de noodknop drukken of op een andere manier alarmeren, wordt er direct hulp ingeschakeld. Hulp zoals een bedrijfshulpverlener, collega of 24/7 alarmcentrale. Dankzij locatiebepaling binnen en buiten weten de achterwachten en hulpverleners precies waar zij moeten zijn.

Verschillende type persoonsalarmen

Er zijn veel verschillende soorten persoonsalarmen op de markt. Zo heb je personenalarmen die speciaal zijn ontwikkeld voor ouderen, professioneel gebruik en gecertifieerde apparaten voor gebruik in Ex zones.

  • Personenalarmen voor ouderen: eenvoudig personenalarm met simkaart of gekoppeld aan een dect-telefoon.
  • Persoonsalarmen voor professionals: geavanceerd persoonsalarmen van hoge kwaliteit met spreek-luiterverbinding, locatiebepaling en man down detectie.
  • Gecertificeerde personenalarmen: geavanceerde kwalitatieve personenalarmen met certificering voor gebruik in Ex zones.
  • Alarmeringsapp: smartphone app als vervanging van een personenalarm, gebruikers kunnen alarmeren via de volumeknop  of via de gekoppelde bluetooth noodknop

Wij komen vaak personenalarmen tegen op de werkvloer waaronder in de zware industrie die niet geschikt zijn voor professioneel gebruik. Dit zijn vaak persoonsalarmen voor ouderen. Deze apparaten zijn niet geschikt als persoonsalarm op de werkvloer. Op deze apparaten ontbreekt meestal de man down detectie, locatiebepaling en ze zijn minder robuust waardoor deze snel stuk gaan of onbetrouwbaar zijn. Het is belangrijk dat je jezelf goed laat adviseren over zowel het apparaat en de alarmopvolging. Mocht je meer willen weten over onze persoonsalarmen stuur ons dan een bericht.