Particuliere alarmcentrale

Wat is een particuliere alarmcentrale?

Een particuliere alarmcentrale, ook wel PAC, wordt ingezet om snel en adequaat alarmmeldingen op te volgen. Waaronder alarmmeldingen van onze persoonsalarmering voor professionals. De centralisten zijn getraind op het opvolgen van alarmmeldingen van personen. Dat is erg belangrijk, want het opvolgen van een alarmmelding van een persoon verloopt heel anders dan de opvolging van bijvoorbeeld een brandmeldcentrale. SOSvolaris ziet dan ook toe op deze training en borgt het opvolgingsproces met behulp van het SOSvolaris platform.

Hoe werkt de alarmopvolging van een PAC?

Particuliere alarmcentrales houden 24 uur per dag toezicht. Ze ontvangen alarmsignalen van allerlei alarmsystemen voor bedrijven en particulieren. De alarmsignalen worden geregistreerd en opgevolgd door alarmopvolger(s) in te schakelen. Zoals veiligheidsdiensten, brandweer, politie, ambulance of particuliere beveiligingsbedrijven. Een particuliere alarmcentrale moet in Nederland een vergunning hebben van de Minister van Justitie, dat is wettelijk bepaald. Daaronder valt de voorwaarde dat de particuliere alarmcentrale is gecertificeerd.

Koppelen met een particuliere alarmcentrale

Alarmmeldingen komen via een koppeling met de meldkamer van de particuliere alarmcentrale binnen. Afhankelijk van de prioriteit van de melding plaatst de meldkamersoftware automatisch de melding door naar een beschikbare centralist. Direct beschikt de centralist over alle benodigde informatie. Zoals het opvolgprotocol, eventueel te bellen achterwachten en ontstaat er een tweeweg spraakverbinding. De particuliere alarmcentrales die werken de SOSvolaris alarmmeldingen opvolgen zijn geïntegreerd met het SOSvolaris platform. Dit maakt dat het opvolgprotocol en de achterwachten op ieder moment aangepast kunnen worden. Bij een alarmmelding voorziet het platform de centralist vervolgens van de meest actuele informatie. Daarnaast is het opvolgprotocol dynamisch. Dat zorgt ervoor dat de instructies zich afhankelijk van de situatie vanzelf aanpassen. Z is adequate alarmopvolging gegarandeerd.

Alarmopvolging zelf doen of via de particuliere alarmcentrale?

In sommige gevallen is het voor de hand liggend om alarmmeldingen zelf op te volgen. Bijvoorbeeld bij agressie alarmering is het doeltreffend om te alarmeren naar een collega in de buurt. Jouw collega ziet direct waar het alarm vandaan komt en kan snel te hulp schieten. Wanneer er geen collega in de buurt is of bij werkzaamheden buiten de deur is de particuliere alarmcentrale erg nuttig. Dankzij locatie bepaling zijn ze niet alleen op de hoogte van het juiste protocol, maar weet de centralist ook waar je bent. Dankzij de tweeweg spraakverbinding is er direct contact. Als dat nodig is, dan wordt ambulance, politie of brandweer ter plaatse gestuurd.

Keuze tussen verschillende alarmcentrales

Bij SOSvolaris heb je de keuze tussen verschillende alarmcentrales in Nederland. Ook buiten Nederland hebben we samenwerkingen met particuliere alarmcentrales. Wil je meer weten over de mogelijkheden van alarmopvolging door de PAC? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.