Groene handmelder: open direct alle deuren bij een calamiteit

Een groene handmelder is een schakelaar bij een elektrische (vlucht)deur die er voor zorgt dat bij nood de elektrische spanning afgeschakeld wordt. Zo kan een schuif- of draaideur altijd open, bij bijvoorbeeld een brand. De groene handmelder is vooral te vinden in grote, publieke gebouwen, zoals een schoolgebouw, gemeentehuis of ziekenhuis. Bediening is eenvoudig: je hoeft de groene handmelder enkel in te drukken en de elektrische deur ontgrendelt.

De groene handmelder resetten kan voor de veiligheid eenvoudig na gebruik.

Dankzij een koppeling met het SOSvolaris platform via onzo I/O of ESPA gateway kun je alle BHV’ers via de app automatisch op de hoogte stellen middels een vooraf ingesteld scenario.

Wat is een groene handmelder?

Een groene handmelder is een apparaat om een elektrische deur te openen in geval van nood, zodat er bijvoorbeeld een vluchtroute gerealiseerd kan worden bij brand of een andere noodsituatie.

Groene handmelders worden over het algemeen gebruikt als onderdeel van brandmeld- en alarmsystemen. Ze worden vaak toegepast in commerciële, industriële en openbare gebouwen om mensen in staat te stellen snel en gemakkelijk brandalarmen te activeren. Hier zijn enkele voorbeelden van waar groene handmelders kunnen worden toegepast:

  1. Scholen en universiteiten: Groene handmelders kunnen worden geïnstalleerd in gangen, klaslokalen en andere gemeenschappelijke ruimtes om studenten en personeel in staat te stellen snel een brandalarm te activeren en hulp te vragen.
  2. Kantoorgebouwen: In kantoorgebouwen kunnen groene handmelders worden geplaatst bij de ingangen, op verdiepingen en in andere strategische locaties om medewerkers de mogelijkheid te geven een alarm te activeren als ze een brand ontdekken.
  3. Winkelcentra en warenhuizen: Handmelders kunnen worden geïnstalleerd in gangpaden, winkels en andere delen van winkelcentra om bezoekers en winkelmedewerkers te helpen bij het melden van een brand.
  4. Ziekenhuizen en zorginstellingen: Groene handmelders kunnen in ziekenhuisgangen, patiëntenkamers en andere cruciale gebieden worden geplaatst om het medische personeel in staat te stellen snel hulp te vragen in geval van een noodsituatie.
  5. Hotels: In hotels kunnen handmelders bij de receptie, in gangen en op verdiepingen worden geïnstalleerd om gasten te helpen bij het activeren van een brandalarm.
  6. Openbare gebouwen: Groene handmelders kunnen worden aangetroffen in openbare gebouwen zoals theaters, stadions, luchthavens en treinstations om mensen in staat te stellen een alarm te activeren en de evacuatie te vergemakkelijken.
  7. Industriële faciliteiten: In fabrieken en andere industriële omgevingen kunnen groene handmelders worden gebruikt om werknemers in staat te stellen snel een brandalarm te activeren en de brandweer op de hoogte te stellen.

Het gebruik van groene handmelders kan variëren afhankelijk van lokale voorschriften en normen voor brandveiligheid. Het is belangrijk om te benadrukken dat groene handmelders specifiek zijn ontworpen voor noodsituaties en het is essentieel dat mensen weten hoe ze ze correct moeten gebruiken.

Zo werkt een groene noodknop bij een noodsituatie

Wanneer de groene handmelder ingedrukt wordt, wordt er een signaal uitgezonden zodat de elektrische deur ontgrendelt. Hierdoor kan de deur worden geopend. Vaak zijn groene handmelders gekoppeld aan een ontruiming installatie of brandmeldinstallatie. De centrale kan bij het indrukken van de melder een alarm geven en de melding doorzetten naar een meldkamer.

Door de melder of de centrale te koppelen aan het SOSvolaris platform via een gateway, kun je BHV’ers en beveiligers eenvoudig en automatisch informeren. Zo kun je een bericht sturen naar de SOSvolaris app of een van de ondersteunde personenalarmen en pagers met daarin de naam of omschrijving van de handmelder. Benieuwd naar hoe dit precies werkt? Neem dan gerust contact met ons op voor een de mogelijkheden in jouw sector.

Groene handmelder resetten

Als de groene noodknop is gebruikt bij een calamiteit, moet je de groene handmelder resetten, zodat deze ook bij een volgende noodsituatie de elektrische deur automatisch ontgrendelt.

Het resetten van een groene handmelder kan verschillen afhankelijk van het specifieke brandmeldsysteem dat wordt gebruikt. Raadpleeg altijd de handleiding of procedures die bij het brandmeldsysteem horen voor specifieke instructies over hoe je de groene handmelder moet resetten na gebruik. Het is belangrijk om vertrouwd te zijn met de juiste procedures om ervoor te zorgen dat het brandmeldsysteem correct functioneert en onnodige storingen worden voorkomen.

Is een groene noodknop verplicht?

Bij brand of een noodsituatie is het van belang dat alle aanwezigen in een gebouw snel moeten kunnen vluchten. Het Bouwbesluit stelt dat alle personen eenvoudig en zonder toegangscodes, pasjes of sleutels het gebouw moeten kunnen verlaten in geval van nood. Deuren die wel elektrisch bediend worden moeten automatisch open kunnen gaan met behulp van een groene noodknop. Bij elektrische deuren zoals een schuifdeur, is en groene handmelder verplicht.

Altijd alarmering op zak met SOSvolaris

Er zeker van zijn dat de groene handmelder ook communiceert in een noodsituatie met beveiligers en BHV’ers? Koppel dan jouw handmelders of installatie aan het SOSvolaris platform en stel de gewenste scenario’s in zodat de juiste personen worden geïnformeerd.

Dankzij de gateway met fallback router zal bij een storing de router automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Met de bijgeleverde multi netwerk simkaart ben je verzekerd van de beste mobiele dekking.

Meer weten, neem dan contact met ons op.