Draadloze overvalknop zorgt voor een adequaat overvalalarm

Met een draadloze overvalknop, ook wel duress alarm, kun je met één druk op de knop hulp oproepen. Zoals collega’s, bewakers, een alarmcentrale of hulpdiensten. Het geeft een goed gevoel als je op ieder moment hulp kunt oproepen. Daarbij ben je goed voorbereid op een overval of ongeluk tijdens het werk.

Discreet alarmeren met een overvalalarm

Belangrijk bij een overvalknop is dat je discreet kunt alarmeren. Dat betekent dat je kunt alarmeren zonder dat de overvaller dit in de gaten heeft. Daarom is een goede overvalknop klein en kun je op de tast de noodknop indrukken. Onze knoppen geven een korte trilling als je de knop indrukt. Dat heet ook wel haptische feedback. Hierdoor weet je zeker dat de alarmmelding is verstuurd.

Mobiele of vaste overvalknoppen

Overvalknoppen of overvalalarmen zijn nuttig op plaatsen waar veel contant geld aanwezig is, of kleine artikelen met een hoge waarde. Zoals tankstations of juweliers. Ook op plaatsen waar de kans op agressie groot is worden deze systemen toegepast. Bijvoorbeeld in spreekkamers, recepties of balies in het stadhuis. Afhankelijk van de toepassing kan het handig zijn om een mobiele of vaste overvalknop te hebben.

Mobiele alarmknoppen

De mobiele variant werkt met een simkaart. Daarvoor is het belangrijk om een simkaart te hebben met ondersteuning voor meerdere providers. Dat maakt dat de overvalknop ook werkt als er een storing is bij één van de providers. Het voordeel van deze noodknop is dat je hem overal mee naar toe kunt nemen. De knop werkt binnen in gebouwen en buiten. Daarnaast beschikt de overvalknop over een man down functie. Automatisch slaat de knop alarm als je dit zelf niet meer kan.

Vaste overvalknoppen

OvervalknopVaste overvalalarmen zitten op een vaste locatie bevestigd. Zoals onder een bureau of balie. Deze alarmen werken op een lokale installatie of met een simkaart. Onze voorkeur gaat uit naar een simkaart. Het voordeel daarvan is namelijk dat de overvalknop ook werkt bij een storing, zoals stroomuitval. Daarbij zorgt de multi netwerk simkaart voor redundancy. Namelijk, bij storing op één van de providers wisselt het overvalarm automatisch naar een andere provider.

De alarmcentrale schakelt meteen de hulpdiensten in

Bij een goed overvalalarm hoort adequate alarmopvolging. Dit vergroot niet alleen de pakkans van de overvallers, maar zorgt ook voor snelle hulp voor het slachtoffer. De overvalalarmen kunnen onderling alarmering. Dat houdt in dat een alarmmelding ook naar collega’s in de buurt gaat. Zij ontvangen op het display waar het alarm is gemaakt en kunnen direct te hulp schieten. Wanneer je helemaal alleen aan het werk bent, dan staat onze alarmcentrale 24/7 voor jou paraat! Dankzij de tweeweg spraakverbinding sta je direct in verbinding met de centralist. Uiteraard luisteren ze eerst mee voordat er wordt gepraat, op die manier kunnen ze de situatie goed inschatten. De spraakverbinding is een vorm van bevestiging. Dat maakt dat de alarmcentrale hulpdiensten mag inschakelen. Voorheen moest het alarm worden geverifieerd via videobewaking, maar dat is met een overvalknop met spraakverbinding dus niet nodig.

Wat te doen bij een overval?

Het hebben van een goed functioneerde overvalknop is slechts een onderdeel van goede voorbereiding op een overval. De politie heeft meer tips voor hoe je een overval kunt voorkomen. Ben je slachtoffer van een overval? Volg dan het RAAK-principe:

  • R Rustig blijven; overvallers komen niet voor mensen, maar voor geld.
  • Accepteren; verzet je zelf niet. Ga er altijd van uit dat wapens echt zijn en neem geen risico’s.
  • A Afgeven; geef wat de daders vragen. Geld en goederen zijn vervangbaar.
  • K Kijken; neem zoveel mogelijk kenmerken van de daders in je op, zoals lengte, kleding en spraak.