man down detectie

Wat is persoonsalarmering?

Persoonsalarmering of personenalarmering heeft als doel om snel hulp op te roepen. Maar hoe werkt dit? En wat kun je er allemaal mee? Er zijn veel oplossingen beschikbaar. Zowel voor particulieren als professionals. Hier lees je de verschillen.

Soorten persoonsalarmering

Personenalarmering komt in verschillende soorten. Zoals alarmsystemen die werken op één locatie en alarmsystemen die mobiel zijn te gebruiken. Met name de mobiele variant wint terrein. Dat komt omdat deze eenvoudig is in gebruik en geen installatie nodig heeft. Daarbij werkt een mobiele oplossing zowel binnen- als buitenshuis. Voorheen was een vaste installatie betrouwbaarder. Maar dat is al enkele jaren niet meer het geval. Althans, mits er gebruik wordt gemaakt van de juiste hardware en simkaart.

De toepassing van personenalarmering

Persoonsalarmering is nuttig voor verschillende doelgroepen. Zoals ouderen die langer zelfstandig thuis willen wonen. Maar ook professionals hebben veel baat bij een persoonlijk alarm. Bijvoorbeeld bij alleen werken of wanneer er kans is op agressie door derden. Dit komt vaker voor dan je misschien denkt. Zo maken deurwaarders en GGZ-verplegers ook gebruik van persoonlijke noodknoppen.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van persoonsalarmering?

Doordat persoonsalarmering steeds vaker wordt toegepast zijn er ook steeds meer aanbieders en fabrikanten. Niet iedere fabrikant en aanbieder neemt het erg nauw met de betrouwbaarheid. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de aankoop van deze oplossing. Het gaat immers om persoonlijke veiligheid.

Veilige en betrouwbare hardware

Het begint bij de betrouwbaarheid van het gebruikte personenalarm; de hardware. Voor veel consumenten (en ouderen) zijn er personenalarmen in omloop die rechtstreeks uit China komen. Deze worden in Nederland verkocht, maar komen meestal rechtstreeks vanaf de welbekende drop-ship websites. De betrouwbaarheid van deze hardware laat veel te wensen over. Zo is de locatie bepaling vaak ondermaats. Ook staan deze soms in verbinding met slecht beveiligde Chinese servers. Daarmee is de privacy bij deze persoonsalarmering niet gegarandeerd.

Een beproefde verbinding

Mobiele persoonsalarmering maakt gebruik van het mobiele netwerk om te communiceren met de achterwacht. Het is belangrijk hierop te kunnen vertrouwen. Daarom is het gebruiken van bijvoorbeeld een prepaid simkaart sterk af te raden. Veel van deze kaarten komen van een goedkope virtuele service provider. Voor wat betreft prioriteit op het netwerk staan deze kaarten onderaan. Een veel beter alternatief is om gebruik te maken van multi netwerk simkaarten. Bij voorkeur de varianten die geschikt zijn voor zakelijk gebruik. Dat maakt dat het personenalarm gebruik kan maken van ieder beschikbaar netwerk. Bij een eventuele storing wisselt het persoonsalarm direct naar een ander netwerk.

Adequate alarmopvolging

Je hebt een betrouwbaar en veilig persoonsalarm gevonden. Dit alarm is uitgerust met een geschikte simkaart en gekoppeld met het platform van een betrouwbare leverancier. Nu komt er met één druk op de knop hulp. Of toch niet? Belangrijk is dat de alarmopvolging goed is ingericht. Zijn er achterwachten beschikbaar? En weet de achterwacht wat te doen als er een alarm wordt gemaakt? Persoonsalarmering is allen nuttig met adequate alarmopvolging.

De manier van alarmopvolging is in veel gevallen maatwerk. Immers is niet iedere situatie hetzelfde. Ouderen ontvangen hulp van de thuiszorg. Professionals krijgen hulp van collega’s, particuliere beveiligers of een particuliere alarmcentrale. Met een platform als dat van SOSvolaris kun je de alarmopvolging van ieder persoonsalarm eenvoudig inrichten. Dat maakt dat de alarmopvolging perfect aansluit op de behoefte. Alleen zo ben je ervan verzekerd dat de juiste hulp onderweg is na één druk op de knop.