Agressieladder: herken agressie hiermee

Veilig werken is essentieel in elke werkomgeving, of je nu alleen werkt of in een team. Het gaat hierbij niet alleen om fysieke veiligheid, maar ook om bescherming tegen toenemende agressie op de werkvloer. Agressie komt in verschillende vormen en stadia voor, het is dan ook niet altijd meteen duidelijk of iemand agressief is. Het vroegtijdig kunnen  herkennen en de-escaleren van een dreigende situatie met behulp van de agressieladder draagt bij aan een veiligere werkomgeving.

Welke signalen van agressie zijn er?

Agressie komt in verschillende vormen en stadia voor, het is niet altijd meteen duidelijk of iemand agressief is . Het is belangrijk om de vormen van agressie te kunnen herkennen om tijdig in te kunnen grijpen. Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen:

  1. Verbale agressie: Schreeuwen, schelden, dreigende taal gebruiken.
  2. Non-verbale agressie: Dreigende gebaren, boze gezichtsuitdrukkingen, fysieke intimidatie.
  3. Fysieke agressie: Slaan, schoppen, duwen, voorwerpen gooien.
  4. Psychologische agressie: Manipulatie, bedreigingen, emotionele chantage.

Vroegtijdig herkennen van agressie maakt de-escalatie mogelijk

Het tijdig herkennen van agressie is cruciaal om de-escalatie mogelijk te maken. Door alert te zijn op de signalen en gedragspatronen van agressie, kun je snel en effectief reageren. Enkele tips voor de-escalatie zijn:

  • Blijf kalm: Toon geen angst of boosheid, maar blijf rustig en beheerst.
  • Luister actief: Laat de ander merken dat je luistert en begrip toont voor zijn of haar gevoelens.
  • Gebruik een neutrale lichaamshouding: Vermijd bedreigende houdingen en handgebaren.
  • Stel open vragen: Nodig de ander uit om zijn of haar frustraties te uiten en probeer samen tot een oplossing te komen.

Wat is de agressieladder?

De agressieladder is een handig hulpmiddel om verschillende niveaus van agressie te herkennen en te begrijpen. Het model biedt een gestructureerde manier om agressief gedrag in kaart te brengen en te categoriseren. Door inzicht te krijgen in de agressieladder, kun je soorten agressie vroegtijdig herkennen en adequaat reageren om verdere escalatie te voorkomen.

agressieladder

Toepassing van de agressieladder

Bij het toepassen van de agressieladder kunnen we twee soorten gedrag onderscheiden:

  • A gedrag (op zichzelf gericht): Een persoon ervaart interne frustratie en irritatie, wat kan leiden tot verbale of non-verbale agressie. In dit stadium is het mogelijk om ruimte te creëren zodat de persoon weer tot zichzelf kan komen.
  • B gedrag (gericht op de organisatie): Een persoon voelt zich niet begrepen door bijvoorbeeld door de medewerkster van een bedrijf en roept verwensingen door de telefoon over het beleid van de organisatie. Ook hier kan de situatie nog gede-escaleerd worden door begrip te tonen.
  • C gedrag (gericht op medewerkers): Beledigingen worden persoonlijk en gericht op een medewerker van een bedrijf. Dit kunnen beledigingen zijn maar ook bedreigingen. Persoonlijke aanvallen zijn grensoverschrijdend  zijn niet acceptabel  en is het zaak om je eigen veiligheid te waarborgen. Als de situatie verder escaleert zal deze persoon overgaan naar fysiek geweld waardoor we belanden in groep D.
  • D gedrag (fysiek geweld): De persoon verliest de controle en gaat over tot fysiek geweld gericht op zichzelf op voorwerpen of op anderen. Waarborg je eigen veiligheid en zorg dat je indien mogelijk de situatie kunt verlaten.

Het escaleert, wat nu?

Ondanks alle inspanningen kan agressie soms toch escaleren. In zo’n situatie is het belangrijk om de veiligheid van jezelf en anderen te waarborgen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Blijf op veilige afstand: Zorg ervoor dat je niet fysiek in gevaar komt.
  2. Roep om hulp: Vraag ondersteuning van collega’s of andere aanwezigen.
  3. Gebruik een rustige stem: Probeer de ander te kalmeren door rustig en beheerst te spreken.
  4. Verlaat de situatie indien nodig: Als de situatie te gevaarlijk wordt, verlaat dan direct de ruimte en zoek hulp.

Wat doe je als de stappen van de agressieladder niet helpen?

Wanneer de stappen van de agressieladder, onvoldoende zijn, kan slimme alarmering van SOSvolaris cruciaal zijn. SOSvolaris biedt geavanceerde alarmtechnologie die werknemers in staat stelt om snel en discreet hulp in te roepen bij noodsituaties. Door middel van draagbare alarmknoppen of de mobiele app kunnen werknemers direct een noodsignaal versturen naar een centraal monitoringstation of direct naar hulpdiensten.

Nazorg bieden na escalatie

Na een agressie-incident is het essentieel om nazorg te bieden. Dit helpt niet alleen bij het verwerken van het incident, maar kan ook toekomstige agressie voorkomen. Enkele stappen voor nazorg zijn:

  • Evaluatie: Bespreek met betrokkenen wat er is gebeurd en analyseer de situatie.
  • Ondersteuning: Bied emotionele ondersteuning aan degenen die betrokken waren bij het incident.
  • Training: Overweeg het volgen van een agressie training om beter voorbereid te zijn op toekomstige situaties.
  • Preventie: Stel een plan op om toekomstige agressie te voorkomen en verbeter de protocollen indien nodig.

Met behulp van de agressieladder kun je agressie in een vroeg stadium herkennen en effectief reageren om escalatie te voorkomen. Door deze kennis toe te passen, draag je bij aan een veiligere en respectvollere omgeving.

Wil je meer weten over mogelijkheden van ons veiligheidsplatform, app en mobiele personenalarmering? Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bel ons  via +31 (0)85 301 08 10 of stuur ons een e-mail via info@sosvolaris.com.