Schakel direct hulp in met een paniekknop

Bij een noodsituatie of calamiteit wil je snel hulp ter plaatse hebben. Een draadloze paniekknop is zeer breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij dreiging, geweld of een overval, maar ook als BHV oproepsysteem. Als je wil dat de paniekknop niet zichtbaar is, is onze kleine draadloze paniekknop voor recepties, spraakkamers en balies geschikt. Werk je mobiel dan kun je kiezen voor een van onze discrete mobiele paniekknoppen.

Vanuit het SOSvolaris platform heb je real-time inzicht in alarmmeldingen en bepaal je zelf wat er moet gebeuren bij een paniekknop alarm. Zo kan de beveiliger ter plaatse worden ingeschakeld, maar kan de melding ook worden doorgezet naar een 24/7 alarmcentrale. Je kunt de paniekknop ook gebruiken om bedrijfshulpverleners of leden van het interventieteam op te roepen. Alle BHV’ers of de dichtstbijzijnde BHV’er krijgt dan een bericht met het paniekknop alarm en de locatie hiervan.

Wat is een paniekknop?

Een paniekknop is een apparaat dat je kunt bevestigen onder een balie, maar je kunt het ook dragen aan de riem, nek of als een armband om de pols. In geval van nood kun je de paniekknop indrukken om snel hulp in te schakelen. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij dreiging, geweld of een overval. Wie je wilt inschakelen bij een calamiteit bepaal je zelf: een collega, beveiliger of een 24/7 alarmcentrale. De centralist van onze 24/7 alarmcentrale zorgt ervoor dat de juiste personen worden opgeroepen, maar kan ook direct de politie inschakelen als dit nodig is. De paniekknop kun je koppelen aan een camerasysteem in het pand, zodat de alarmopvolger kan meekijken en -luisteren om de situatie nog beter in te kunnen schatten.

Hoe werkt een paniekknop alarm?

De alarmopvolging van een paniekknop alarm is zelf te bepalen dankzij het SOSvolaris veiligheidsplatform. In het platform kun je alle paniekknoppen en alarmmeldingen in de cloud beheren, maar ook verschillende scenario’s aanmaken. Daarbij kun je bij een alarmmelding automatisch een spraak-, sms-bericht of e-mail naar een hele groep collega’s of BHV’ers sturen, maar ook alleen naar de dichtstbijzijnde beveiliger. Onze paniekknoppen hoeven niet te worden geïnstalleerd en worden werkend uit de doos geleverd. Gebruik je onze vaste paniekknop dan is een stopcontact het enige dat je nodig hebt. Dankzij onze multinetwerk simkaart ben je nooit afhankelijk van één provider. De paniekknop schakelt namelijk automatisch over op een ander netwerk bij slecht bereik. Zo ben je nooit offline en waarborg je de veiligheid van jouw collega’s.

Maak discreet een alarm via de paniekknop bij dreiging of een overval

In sommige gevallen wil je dat een paniekknop alarm direct duidelijk af gaat, bijvoorbeeld bij een medische noodsituatie, zodat mensen snel op de hoogte zijn. Bij dreiging of een overval is het juist prettig om discreet alarm te slaan met een paniekknop, zodat de persoon die de dreiging veroorzaakt of de overval pleegt niet direct in de gaten heeft dat er hulp opgeroepen wordt met het paniekknop alarm. Dit kan bijvoorbeeld met de Teltonika TMT250 paniekknop die geplaatst kan worden in spreekkamers en onder recepties en balies. Dankzij de korte trilling (haptische feedback) die de knop geeft bij het indrukken, weet je dat het alarm goed is verzonden en dat hulp onderweg is.

Vaste of mobiele paniekknop

Afhankelijk van de toepassing, kun je kiezen voor een vaste of een draadloze paniekknop. De mobiele paniekknop werkt met onze simkaart. Deze ondersteunt altijd meerdere providers, zodat je nooit zonder signaal zit bij een storing. Mobiele noodknoppen werken zowel binnen als buiten en zijn vaak discreet qua uiterlijk, zoals bijvoorbeeld de TWIG SOScard die eruitziet als een ID-badge.
Een vaste paniekknop is discreet te plaatsen onder een balie of bureau, waardoor niet iedereen direct ziet dat er een paniekknop aanwezig is, maar de persoon achter de balie wel een veilig gevoel heeft omdat hij of zij weet dat de paniekknop binnen handbereik is bij nood. Ook deze kan werken met een simkaart, waardoor de knop ook bij stroomuitval blijft werken.

Schakel een alarmcentrale of beveiliger in

Bij het indrukken van de draadloze paniekknop kan direct een alarmcentrale of beveiliger in het pand ingeschakeld worden voor adequate alarmopvolging. Bij situaties waarin bij dreiging of mogelijk geweld het paniekknop alarm wordt gebruikt, kan snel optreden van een beveiliger de situatie al snel sussen, omdat een beveiliger van nature autoriteit uitstraalt. Dankzij de koppeling met SequriX wordt de dichtstbijzijnde beveiliger ingeschakeld.

Door de spraak-luisterverbinding kan er ook meegeluisterd worden door een alarmcentrale, bijvoorbeeld in het geval van een overval. Particuliere alarmcentrales die meeluisteren kunnen bij een overval of ernstig geweld direct de politie waarschuwen. Alle benodigde informatie over de melding is zichtbaar voor de alarmcentrale. De exacte locatie van het geactiveerde paniekknop alarm wordt dan ook direct gedeeld.

Koppel bestaande camera systemen aan de alarmcentrale

In de meeste grote bedrijven, zoals gemeenten, ziekenhuizen en overheidsinstellingen, wordt de entree bewaakt met een camera. Ook bij kleinere bedrijven, zoals winkels of de wachtkamer van de huisarts, zie je steeds meer camera’s hangen. Met de spreek-luisterverbinding van de draadloze paniekknop kan een centralist van de alarmcentrale direct meeluisteren bij een paniekknop alarm. Door het bestaande camerasysteem te koppelen met de 24/7 particuliere alarmcentrale, kan een panieksituatie door de centralist nóg beter worden ingeschat, omdat deze ook live mee kan kijken. Hulpdiensten weten op deze manier ook precies wat er speelt, waardoor zij gericht hun werk kunnen uitvoeren bij een overval of dreigende of gewelddadige situatie.

Paniekknop kopen voor recepties, spreekkamers en winkelbalies

Een paniekknop kan discreet geplaatst worden bij recepties, spreekkamers en winkelbalies. Medewerkers kunnen de paniekknop gebruiken bij nood, maar ook als zij zich onveilig voelen in een bepaalde situatie. Dit vergroot het gevoel van veiligheid bij werknemers aan toegangsbalies of in spreekkamers, bijvoorbeeld bij gemeenten en overheden. Ook in het ziekenhuis of de spreekkamer van de (tand)arts wordt de discrete draadloze paniekknop ingezet om snel hulp in te kunnen schakelen bij een noodsituatie. Gemeente Apeldoorn werkt sinds december 2019 al met de paniekknop onder de balies in het gemeentehuis. In deze klantcase legt de gemeente uit waarom zij hebben gekozen voor de paniekknop van SOSvolaris, hoe de beveiligers schakelen bij een paniekknop alarm en hoe de medewerkers omgaan met de paniekknop of attentieknop.

Meest geschikte vaste en mobiele paniekknoppen

Verschillende hardware kan worden gebruikt als paniekknop en ontvanger. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte paniekknoppen en personenalarmen.

Geschikt als:

Vaste paniekknop voor montage onder balies en in spreekkamers

Geschikt als:

Mobiele paniekknop voor medewerkers zoals gastvrouwen en gastheren

Geschikt als:

Mobiele paniekknop/ontvanger voor medewerkers, beveiligers en het interventieteam

Geschikt als:

Mobiele paniekknop/ontvanger voor medewerkers, beveiligers en het interventieteam

Meer weten over de prijzen en mogelijkheden? Neem dan contact op

Wil je meer weten over de prijzen en mogelijkheden van onze mobiele alarmering? Laat hieronder jouw gegevens achter en wij sturen je zo snel mogelijk een voorstel op maat. Liever direct contact? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.