Hoe werkt indoor locatiebepaling en wat kun je ermee?
Dankzij indoor locatiebepaling weet je binnen in gebouwen precies waar iemand is. In een noodsituatie is het belangrijk om te weten waar iemand zich bevindt, maar je kunt meer met indoor lokaliseren. Zo kun je op basis van locatie direct de dichtstbijzijnde collega of bedrijfshulpverlener inschakelen. Op deze manier is hulp nog sneller ter plaatse. Daarom is locatiebepaling essentieel bij een calamiteit.
Het verschil tussen GPS en indoor locatiebepaling; de GPS satelliet
Een GPS-ontvanger zoek naar GPS satellieten en meet de afstand tussen de verschillen satellieten. Met deze afstandsmetingen wordt de positie, snelheid en hoogte berekend. Het vormt een snijpunt tussen de verschillende satellieten. Door de coördinaten op een kaart te tonen weet je waar iemand zich bevindt.
Voor een betrouwbare locatie (5 tot 10 meter) heb je meerdere satellieten nodig. Het liefst ook satellieten die niet op één lijn staan, zodat je een duidelijk snijpunt vanuit verschillende hoeken hebt. GPS werkt alleen buiten; je moet zicht hebben op de hemel. In gebouwen heb je nauwelijks zicht op satellieten en door de stalen of betonnen constructies worden GPS signalen vaak verstoord. Mocht je binnen in een gebouw wel een GPS locatie hebben, dan is deze meestal onbetrouwbaar.
Indoor locatiebepaling werkt met beacons of in het Nederlands bakens. Deze bakens sturen een signaal uit dat door onze apparaten wordt opgevangen. We gebruiken verschillende bakens, waaronder radio (SRD) bakens, BLE (Bluetooth Low Energy) bakens en bestaande access points of routers (Wi-Fi). Doordat we de locatie van de bakens eenmalig in kaart brengen, kunnen we zien waar iemand zich bevindt. Onze personenalarmen berekenen namelijk net als bij GPS de afstand tussen de beacons. De locatie wordt vervolgens doorgestuurd naar het SOSvolaris platform.
Vanuit ons platform kun je vervolgens zien waar iemand is en op welke verdieping. Hoeveel bakens je nodig hebt voor deze indoor locatiebepaling hangt af van de gewenste nauwkeurigheid en de constructie van het gebouw. De bakens werken op een batterij die ongeveer vier jaar mee gaat.
Waarom je wilt weten waar iemand is
Wanneer je weet waar iemand zich bevindt, kun je hem of haar sneller terugvinden bij nood. Je hebt namelijk niet altijd een spreek- luisterverbinding. Bijvoorbeeld bij geautomatiseerde alarmopvolgingsscenario’s. Daarnaast hebben veel bedrijven een uitgestrekte werkvloer. In de avonduren en bij onderbezetting weet je niet altijd waar iemand is. De locatie kan ook worden gebruikt voor aanwezigheidsregistratie, om de dichtstbijzijnde hulpverleners in te schakelen of om mee te sturen in een noodbericht.
Wil je meer weten over onze techniek? Neem dan contact met ons op.