Verschillende soorten communicatiemiddelen BHV

Tijdens een calamiteit, zoals een brand, ontruiming of een ongeval, is communicatie tussen BHV’ers essentieel. Hiervoor kun je verschillende communicatiemiddelen BHV gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een BHV portofoon, een pieper of een portofoon app als BHV oproepsysteem. Met de juiste BHV communicatiemiddelen zorg je voor snelle en nauwkeurige communicatie en coördinatie tijdens een noodsituatie. Er is tegenwoordig veel keuze in BHV communicatiemiddelen. De BHV portofoon (of walkietalkie) bestaat al meer dan 100 jaar en werkt met radiofrequentie. Een nieuwer BHV communicatiemiddel is de alarmeringsapp of de portofoon app. Dankzij de SOSvolaris BHV app kun je bij een calamiteit BHV’ers oproepen door ze een bericht te sturen of door een BHV-oproep te versturen naar een individu of naar een groep BHV’ers.

Waarom goede communicatie belangrijk is tijdens een calamiteit

Als er, vaak onverwacht, een calamiteit ontstaat, is er vaak sprake van chaos en onrust onder aanwezigen. In deze hectische situaties kan een helder en snelle BHV oproepsysteem het verschil maken tussen het veilig ontruimen van het pand of het bereiken van de juiste persoon en verdere verwarring onder omstanders of betrokkenen. Met een goed BHV oproepsysteem kunnen BHV’ers snel en duidelijk communiceren met elkaar om de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen en ter plaatse te zijn bij nood. Er zijn veel verschillende soorten BHV communicatiemiddelen: de BHV portofoon, piepers of de portofoon app op je telefoon. Welk BHV oproepsysteem het beste past bij jouw bedrijf, is afhankelijk van je wensen en de sector. Wij adviseren je hierover graag.

Populaire communicatiemiddelen voor BHV:

De BHV portofoon, pieper of pager en een portofoon app (SOSvolaris alarmeringsapp) zijn eigenlijk de drie BHV communicatiemiddelen waaruit je de keuze hebt. De portofoon, in de volksmond ook wel walkietalkie genoemd, bestaat al erg lang, heeft een groot zendbereik en werkt met radiofrequentie technologie. Een pieper of pager als BHV oproepsysteem kan ook handig zijn, maar is in principe eenrichtingsverkeer. Met een alarmeringsapp, zoals de SOSvolaris BHV app, kun je dankzij geofences direct zien waar iemand precies is, vanuit het veiligheidsplatform verschillende berichten uitsturen en zien hoe veel BHV’ers er op een bepaald moment aanwezig zijn. We nemen hieronder de voor- en nadelen van de verschillende BHV communicatiemiddelen uitgebreid door, om te kijken wat bij jouw situatie past.

Portofoons

Portofoons zijn al lang een bekend en veelgebruikt BHV oproepsysteem binnen bedrijven. De real-time spraakcommunicatie die met de BHV portofoon tot stand komt zorgt ervoor dat BHV ’ers snel met elkaar kunnen overleggen en elkaar op de hoogte kunnen houden bij een calamiteit. Ook kunnen andere BHV’ers met een portofoon meeluisteren. Elke BHV’er moet de BHV portofoon wel elke keer bij binnenkomst ophalen en constant bij zich dragen. Dit kan een nadeel zijn, omdat misschien niet iedereen daar aan denkt of de extra portofoon als een last ziet. Een ander groot nadeel van de BHV portofoon is dat er enkel spraakcommunicatie mogelijk is. De GPS locatie kan niet getoond worden, alleen worden uitgelegd door de BHV ’er die de calamiteit meldt.

Piepers

Piepers, pager-systemen of semafoons zijn een tweede BHV communicatiemiddel. Met een pager kun je snel en eenvoudig een kort tekstbericht of alarmgeluid sturen naar BHV’ers, ook op plekken waar je geen mobiel bereik hebt, zoals op extreem drukke plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een concert in de Arena of de ZiggoDome in Amsterdam. Het nadeel van een pieper als BHV oproepsysteem is dat het eenrichtingsverkeer is. De ontvanger kan niet reageren en vragen stellen bij onduidelijke alarmering. Er kunnen ook geen foto’s of locaties worden verstuurd met de pieper en je weet nooit of de BHV’er die het bericht het ontvangt het wel echt goed ontvangen heeft. Het alarmsignaal dat wordt verzonden is wel erg luid en duidelijk.

Alarmeringsapp

De meest moderne variant van het hedendaagse BHV oproepsysteem is de alarmeringsapp. Alle nadelen omschreven bij de BHV portofoon en de pieper biedt de SOSvolaris app wel als functie: er kunnen foto’s worden verzonden, nauwkeurige real-time GPS-locatie kan worden gedeeld en er is sprake van wederzijdse communicatie met de portofoon app. De BHV app functioneert met dit effectief oproepen van BHV’ers dus eigenlijk als portofoon met deze Push-To-Talk functie. Met één druk op de knop sta je direct in verbinding met een groep BHV’ers als je wil. Alle scenario’s en functies in de SOSvolaris alarmeringsapp kun je zelf instellen in het veiligheidsplatform.
Het grootste voordeel is dat elke BHV ‘er de portofoon app gewoon op zijn of haar smartphone kan downloaden.

Een gemakkelijk en efficiënt BHV oproepsysteem

Alle bovengenoemde BHV communicatiemiddelen worden aangeboden door ons. Een goed geïntegreerd BHV oproepsysteem is ontzettend belangrijk bij een groot bedrijf, of het nu gaat om een gemeente of om een bouwplaats. Dagelijks ontstaan calamiteiten waarbij het van essentieel belang is om dankzij een effectief BHV oproepsysteem snel de juiste persoon of personen te plaatse te hebben. Het combineren van traditionele opties zoals portofoons en piepers met moderne technologie zoals alarmeringsapps en geïntegreerde oproepsystemen maximaliseert de communicatie-effectiviteit. Voor SOSvolaris is het waarborgen van duidelijke, directe en betrouwbare communicatie onder bedrijfshulpverleners belangrijk. We denken dan ook graag mee naar een oplossing voor jouw BHV situatie. Bekijk al onze BHV communicatiemiddelen of neem contact met ons op voor een passend advies.