Hoeveel BHV'ers moeten aanwezig zijn?

Waarom nauwkeurige BHV aanwezigheidsregistratie essentieel is voor bedrijven

Per jaar raken gemiddeld zo’n 200.000 werknemers betrokken bij een arbeidsongeval. Als er een ongeval gebeurt, is het laatste wat je wil dat er geen BHV’er aanwezig is op de werkvloer. Nauwkeurige BHV aanwezigheidsregistratie is daarom essentieel en kan zelfs levens redden. Dankzij BHV aanwezigheidsregistratie weet je altijd welke BHV’er er aanwezig is en hoe veel BHV’ers bij het geval van nood te hulp kunnen schieten. Deze BHV aanwezigheidsregistratie kan met de SOSvolaris BHV app zelfs automatisch gaan dankzij het instellen van geofences. Je creëert zo een digitaal aanwezigheidsbord voor jouw BHV aanwezigheidsregistratie én je kunt de BHV’ers eenvoudig met één druk op de knop oproepen. In deze blog leggen we je precies uit hoe BHV aanwezigheidsregistratie werkt.

Wat is BHV aanwezigheidsregistratie?

Met digitale BHV aanwezigheidsregistratie heb je real-time inzicht in het aantal aanwezige en beschikbare BHV’ers in je pand of bijvoorbeeld op de bouwplaats. Zo kan bij een calamiteit eenvoudig de dichtstbijzijnde BHV’er of een groep BHV’ers worden opgeroepen en worden er geen onnodige BHV’ers opgeroepen die niet in de buurt zijn. BHV aanwezigheidsregistratie gebeurt nu nog vaak op de traditionele manier met een BHV aanwezigheidsbord waarbij je als BHV’er bij binnenkomst je naam naar ‘aanwezig’ zet en bij vertrek naar ‘afwezig’. Deze manier van BHV aanwezigheidsregistratie is foutgevoeliger, waardoor het kan zijn dat er toch geen bhv aanwezig is bij een calamiteit. Een digitaal aanwezigheidsbord voorkomt deze situatie en kan eenvoudiger en sneller de aanwezige BHV’ers alarmeren bij nood.

Automatische BHV aanwezigheidsregistratie binnen onze app


In tegenstelling tot een BHV aanwezigheidsbord, heb je met digitale BHV aanwezigheidsregistratie in de SOSvolaris BHV app real-time inzicht in het aantal aanwezige en beschikbare BHV’ers. Een BHV’er kan automatisch worden aangemeld, als hij of zij het gebouw betreed. Dankzij geofences, die je zowel voor binnen als voor buiten kunt instellen, heb je vanuit een webbrowser direct inzicht van de aanwezigen. BHV aanwezigheidsregistratie gaat op die manier volledig automatisch en is veel minder foutgevoelig. Ben je zelf een BHV’er die de BHV app gebruikt? Dan krijg je een melding wanneer je de geofence betreedt en je locatie zichtbaar is voor iedereen. Zo zorgen we er ook voor dat de privacy van de BHV’er te allen tijde wordt gewaarborgd. Naast een real-time overzicht, kun je ook de aanwezigheid uit het verleden tonen via de rapportagetool. Zo weet je of er altijd voldoende BHV’ers aanwezig zijn.

Een digitaal aanwezigheidsbord als vervanging voor het BHV aanwezigheidsbord

Een ouderwets BHV aanwezigheidsbord waarbij je je eigen naam bij binnenkomst schuift naar ‘aanwezig’ en bij vertrek weer naar ‘afwezig’? Een manier die erg foutgevoelig kan zijn en waarbij het niet altijd direct overzichtelijk is welke BHV’er er is, wanneer je aan de andere kant van het gebouw een noodsituatie hebt. Je wilt natuurlijk niet in de situatie terechtkomen dat er geen bhv aanwezig is. Een digitaal aanwezigheidsbord vervangt daarom steeds vaker het ouderwetse BHV aanwezigheidsbord. Met digitale BHV aanwezigheidsregistratie is via de app of het platform direct duidelijk welke BHV’er er aanwezig is en waar deze zich bevindt. De BHV’er wordt automatisch aangemeld wanneer hij of zij het pand betreed. Dit kan in een noodsituatie van levensbelang zijn.

Is BHV aanwezigheidsregistratie verplicht?

BHV aanwezigheidsregistratie is in sommige gevallen en sectoren verplicht. Ondanks dat BHV aanwezigheidsregistratie niet overal verplicht is, is het wel verplicht om BHV te hebben als bedrijf. BHV is wettelijk verplicht voor bedrijven met één medewerker of meer. Het aantal BHV’ers op een bepaald aantal medewerkers verschilt per bedrijf. Om veiligheid bij calamiteiten te kunnen waarborgen zou een digitaal aanwezigheidsbord eigenlijk wel verplicht moeten zijn, vinden wij bij SOSvolaris. Geen enkel bedrijf kan het zich permitteren dat er bij nood geen bhv aanwezig is. Naast BHV aanwezigheidsregistratie kan een digitaal aanwezigheidsbord ook gebruikt worden voor andere medewerkers. Dit is handig voor de receptie of HR-afdeling, maar ook wanneer bijvoorbeeld door een calamiteit het pand ontruimd moet worden.

Directe alarmering voor BHV’ers en hulpverleners bij calamiteit

Het grote voordeel van een digitale BHV aanwezigheidsregistratie, is dat BHV’ers en hulpverleners met één druk op de knop kunnen worden ingeschakeld. Zij kunnen in hun BHV app of op hun personen alarm zien waar de noodknop is ingedrukt, zowel binnen als buiten, om zo snel ter plaatse te kunnen zijn. Je kunt real-time zien wie er aanwezig is. Dit is voornamelijk handig bij ploegendiensten, omdat het hier onoverzichtelijk kan zijn wie en hoe veel BHV’ers er op een bepaald moment aanwezig zijn. Deze mobiele oplossing biedt een stuk gemak, maar vooral meer veiligheid. SOSvolaris kan speciaal voor jouw sector en aangepast aan jouw wensen een geschikte BHV aanwezigheidsregistratie opzetten. Meer weten? Neem dan contact met ons op.