Alarmknop tegen agressie aan de balie van de apotheek
Bijna iedere zorgverlener komt wel eens in aanraking agressieve patiënten. Patiënten aan de balie bij de apotheek spannen echter de kroon. Maar liefst driekwart van de apothekersassistenten heeft dagelijks een gefrustreerde klant aan de balie. Ruim 40% krijgt wekelijks te maken met fysieke en verbale agressie. Het gaat hier niet om een uitzondering, maar dit speelt bij elke apotheek in Nederland volgens voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP. Dankzij de alarmknop tegen agressie aan de balie van de apotheek sta je er niet alleen voor. Dit zorgt voor een veilig gevoel en werkt de-escalerend.
Apotheker heeft de hoofdoorzaak van de agressie niet zelf in de hand
Frustratie en onbegrip onder patiënten is wat leidt tot de verbale en fysieke agressie aan de balie. Maar wat maakt het dat patiënten zó gefrustreerd raken dat dit zich uit in deze agressie? Deze vraag was onderdeel van de enquête die door ruim 800 openbaar apothekers is beantwoord. Wat blijkt? Het beleid van zorgverzekeraars rondom medicatie staat met maar liefst 97,1% bovenaan!
Hoewel de KNMP samen met zorgverzekeraars en de Rijksoverheid nieuwe stappen wil zetten om dit beleid te verbeteren, heeft de apotheker hier op kort termijn weinig aan. Als individuele apotheker heb je hier zelf geen invloed op. Wat kun je als apotheker dan wel zelf doen? Daar hebben we als expert op het gebied van agressiealarmering een antwoord op bedacht. Namelijk, de alarmknop tegen agressie aan de balie van de apotheek.
Agressie is de belangrijkste reden voor de uitstroom van apotheekpersoneel
Uitstroom van apothekerspersoneel is al langer een probleem. De branche lijkt vooral moeite te hebben met het binden van jonge werknemers. Dat onvrede en agressie van de patiënt hier niet aan bijdraagt blijkt uit de enquête van KNMP. Namelijk, met 58,2% is dit de belangrijkste reden voor de uitstroom van apotheekpersoneel.
Verhoog de veiligheid direct met een alarmknop tegen agressie aan de balie van de apotheek
Met de wetenschap dat je er niet alleen voor staat, sta je sterker in je schoenen. Ook bij agressie aan de balie. Dit zorgt voor een veiliger gevoel en maakt dat de agressie een minder grote en blijvende impact op je kan hebben. Met een druk op de knop alarmeer je discreet naar jouw directe collega. Vervolgens komt je collega ter ondersteuning bij de balie staan. Afhankelijk van de situatie, kan het ook helpen als jouw collega je om hulp komt vragen. Dit biedt een opening om de patiënt even af te laten koelen of om jezelf in veiligheid te brengen. Is er meer ondersteuning gewenst? Dan is het ook mogelijk om te alarmeren naar onze 24/7 alarmcentrale. Doormelding van de alarmcentrale zorgt als dat nodig is voor een prio1 opvolging door de politie.
Naast een alarmknop zijn er meer dingen die je kunt doen om de veiligheid aan de balie te verhogen. Lees daarom vooral ook onze vijf tips tegen agressie in de spreekkamer of aan de balie.