Alarmeringsmiddel voor afgezonderde tewerkstelling

Tijdens het werk sta je er misschien wel vaker alleen voor dan je denkt. Je werkt buiten het zicht van anderen of er is niemand in de buurt om op terug te vallen. In zo’n geval spreek je van afgezonderde tewerkstelling. Zo iemand noemt ook wel alleenwerker. Gebruik maken van een geschikt alarmeringsmiddel voor afgezonderde tewerkstelling is verplicht.

Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming, art. 54ter

In België zijn de verplichtingen om als afgezonderde werknemer tewerkgesteld te kunnen worden vastgelegd in het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB). De verplichtingen vind je terug in artikel 54ter:

Een afgezonderd tewerkgestelde werknemer beschikt over aan de omstandigheden aangepaste alarmmiddelen. Geen enkel werk dat in gevaarlijke omstandigheden moet worden uitgevoerd mag worden toevertrouwd aan een afgezonderde werknemer. De aanwezigheid van een andere persoon die in staat is snel alarm te geven is noodzakelijk.

Wat maakt een alarmeringsmiddel geschikt voor afgezonderde tewerkstelling?

Hoe weet je nu of een alarmeringsmiddel geschikt is?

Ten eerste is het belangrijk de medewerker zelf hulp kan inroepen. De oproep moet zonder enige vertraging tot stand komen. Het alarmmiddel moet dit dus toelaten. Ten tweede moet het alarmmiddel aangepast zijn aan de werkomstandigheden. Zo moet het bijvoorbeeld bestand zijn tegen schokken of water, wanneer dit van toepassing is. Worden de werkzaamheden uitgevoerd in een explosiegevaarlijk zone? Dan moet het alarmeringsmiddel explosieveilig zijn. Tot slot moet het alarmmiddel zijn voorzien van locatiebepaling wanneer de locatie van de werknemer niet bekend is. Outdoor locatiebepaling gebeurt via GNSS of GPS. Indoor locatiebepaling gaat met behulp van speciale beacons of door gebruik te maken van het bestaande wifi netwerk.

Eenvoudig voldoen aan de verplichtingen van het ARAB

Belangrijk is om eerst te beoordelen of een alarmmiddel wel geschikt is. Soms is de aanwezigheid van een andere persoon die in staat is snel alarm te geven namelijk noodzakelijk. Wanneer een alarmmiddel in de vorm van een persoonlijke mobiele noodknop is toegestaan, dan is het belangrijk om het juiste middel te kiezen. Deze vijf tips helpen je hier bij.

Bij SOSvolaris bieden we voor iedere situatie een geschikt alarmeringsmiddel. Door de bijgeleverde multi netwerk simkaart kan het alarm apparaat binnen heel Europa worden gebruikt. Dankzij het SOSvolaris platform stel je het alarmeringsmiddel eenvoudig in. Hierdoor kun je snel aan de slag met een geschikt alarmmiddel voor afgezonderde tewerkstelling.

Wil je weten welk alarmeringsmiddel het meest geschikt is voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.