Nooduitgang

Wat is een pager, pieper of semafoon

Een pager, pieper, BHV-pieper en soms ook wel semafoon genoemd, is een communicatiemiddel waarmee je personen kunt oproepen. Het woord “pager” is de Engelse vertaling van “semafoon”. Semafoons werden vaak ingezet als BHV-communicatiemiddel om bedrijfshulpverleners op te roepen bij een calamiteit. Je kunt BHV’ers oproepen door een tekstbericht te sturen naar de pager. Afhankelijk van het type pager of pieper kan de bedrijfshulpverlener reageren op de oproep. Tegenwoordig worden traditionele pagers steeds vaker vervangen door een alarmeringsapp op de smartphone. Zo ben je verzekerd van goed bereik en kunnen BHV’ers onderling communiceren via tekst, spraak en Push-To-Talk (PTT).

Semafoon/pager of ook wel pieper genoemd

Semafoon/pager Motorola – bron: Wikipedia

Geschiedenis van de semafoon en pager

Semafoons en pagers werden vanaf de jaren zestig tot ver in de jaren negentig gebruikt, vóór de komst van de mobiele telefoon en de sms. Rond het eind van de jaren 90 werden ze op grote schaal vervangen door mobiele telefoons, die meer functionaliteiten boden zoals bellen én sms’en. Toch zijn piepers nog steeds in gebruik. Nederlandse hulpdiensten zoals brandweer, reddingsbrigade, ambulance, politie, Rode Kruis, KNRM en DARES maken er nog gebruik van. De Nederlandse overheid ondersteunt dit met het digitale P2000 netwerk dat het oude analoge semafonienetwerk T2000 (C2000) heeft vervangen.

Lokaal netwerk voor BHV-pagers

Niet alle BHV-pagers gebruiken het landelijke P-2000 netwerk. Veel bedrijven maken gebruik van een privaat netwerk om bedrijfshulpverleners op te roepen met steunzenders die zijn geplaatst binnen het gebouw. De dekking is beperkt tot het bereik van de apparaten en de steunzenders.

Voordelen van semafoons en piepers

  • Eenvoudig in gebruik dankzij een beperkt aantal knoppen
  • Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, ook ATEX-gecertificeerd voor explosiegevaarlijke omgevingen
  • Onafhankelijk van het mobiele netwerk, dus betrouwbaar bij netwerkstoringen zoals op evenementen
  • In tegenstelling tot een app ben je niet gebonden aan maandelijkse kosten. Je hebt echter wel te maken met hoge opstart- of aanschafkosten.

Nadelen van semafoons en BHV-piepers

  • Met een pager kun je alleen worden opgeroepen. Bij de meeste pagers kan de gebruiker niet communiceren met de persoon die de oproep heeft gedaan. Je hebt dan alsnog een mobiele telefoon of portofoon nodig.
  • Er is geen leesbevestiging of statusmelding mogelijk
  • Is meestal afhankelijk van een privaat netwerk dat kan uitvallen bij stroomstoringen en heeft alleen bereik binnen dit netwerk.
  • Het is een extra apparaat dat de gebruikers bij zich moeten dragen.

Goede alternatieven voor een pager of BHV-pieper

BHV-organisaties gebruiken steeds vaker BHV apps of personenalarmen om hun bedrijfshulpverleners op te roepen.

Bedrijven kiezen met name in werkomgevingen waar een mobiele telefoon niet is toegestaan voor een (ATEX gecertificeerd) personenalarm. Op kantoor en in andere werkomgevingen wordt de BHV-app steeds populairder. Deze app wordt geïnstalleerd op de smartphone van de BHV’er en maakt oproepen, terugkoppeling én communicatie via Push-To-Talk mogelijk. Er is geen aparte installatie of pagersysteem nodig, omdat alles werkt via het bestaande mobiele netwerk.

De app is gekoppeld aan het SOSvolaris platform dat ook integreert met noodknopen en personenalarmen en andere veiligheidssystemen. Zo kun je ook automatisch bedrijfshulpverleners inschakelen bij brand, nood of als een alleenwerker alarm slaat. Daarnaast kun je dankzij het SOSvolaris platform gemakkelijk gezamenlijk de BHV organiseren in bijvoorbeeld een verzamelpand. Ook in verzamelpanden is gezamenlijke BHV-organisatie mogelijk: je roept eenvoudig BHV’ers van naburige organisaties op bij een incident.