Hoe werkt indoor locatiebepaling?
Indoor locatiebepaling is een techniek zoals GNSS of GPS locatiebepaling voor buiten is, maar dan voor binnen. Deze techniek maakt het namelijk mogelijk om nauwkeurig de locatie binnen in een gebouw te bepalen. Afhankelijk van de gebruikte methode kan de positionering zeer nauwkeurig zijn. Soms tot zelfs binnen een meter. Bij SOSvolaris maken we gebruik van deze techniek om de locatie van een alarmmelding te achterhalen. Op die manier is hulp snel ter plaatse. Daarnaast is deze techniek erg nuttig voor automatische aan- en afwezigheidsregistratie van BHV’ers. Ook helpt is het hiermee mogelijk om een alarmmelding alleen naar collega’s bij jou in de buurt te sturen. Dat heeft als resultaat dat de impact voor de organisatie klein blijft.
Beacons in plaats van satellieten voor indoor positionering
GNSS of GPS werkt niet binnen gebouwen omdat het signaal van de satellieten hier niet werkt. De techniek is echter wel vergelijkbaar. Althans, net als bij GNSS en GPS werkt de locatie bepaling door gebruik te maken van referentie signalen waarvan de oorsprong bekend is. Deze signalen komen in dit geval niet van een satelliet maar van een beacon, of baken. Deze beacons sturen periodiek een signaal uit. Dat signaal wordt vervolgens opgevangen door het apparaat dat je wilt lokaliseren via indoor locatiebepaling. Bijvoorbeeld een man down alarm of jouw smartphone met de SOSvolaris app. De ontvangen signalen worden doorgestuurd naar het SOSvolaris platform. Hier vindt vervolgens de berekening van de indoor positie plaats. Deze berekening kan op twee manieren plaatsvinden, namelijk:
- Triangulatie;
- Op basis van de dichtstbijzijnde beacon.
Trianguleren
Bij triangulatie worden signalen van meerdere beacons gecombineerd om een nauwkeurige locatie te berekenen. Deze manier van indoor locatiebepaling is het meest nauwkeurig. Er moeten echter wel meerdere beacon signalen worden opgevangen om gebruik te maken van deze methode. Dat maakt dat deze methode over het algemeen meer beacons nodig heeft dan bij de andere methode.
Indoor locatiebepaling aan de hand van de dichtstbijzijnde beacon
De tweede methode is wat pragmatischer. Ook zijn er over het algemeen minder beacons nodig. Namelijk, het te traceren apparaat bepaald de locatie aan de hand van de dichtstbijzijnde beacon.
Verschillende beacons geven verschillende resultaten
Bij satelliet navigatie geldt meestal: hoe meer satellieten in zicht, hoe nauwkeuriger de locatie. Dit geldt over het algemeen ook voor indoor locatiebepaling. Echter, er zijn nog meer factoren die van invloed zijn. Naast de hierboven beschreven methodes zijn er ook nog verschillende technieken met betrekking tot de beacons. Het SOSvolaris platform ondersteund drie verschillende typen beacons:
- Wi-Fi access points;
- BLE (Bluetooth Low Energy) beacons;
- SRD (radio frequentie) beacons.
De keuze van de techniek is afhankelijk van de situatie. Iedere techniek heeft namelijk zo zijn voor- en nadelen. Uniek en heel handig, is dat het dankzij het SOSvolaris platform mogelijk is om te combineren!
Wi-Fi access points voor indoor locatiebepaling
Het grootste voordeel van wifi access points voor lokalisering is natuurlijk de beschikbaarheid. In de meeste moderne kantoorgebouwen is de wifi dekking erg goed. Dat komt omdat er veel professionele wifi access points beschikbaar zijn. Wi-Fi access points zenden continu een signaal uit met daarin een uniek adres. De wifi access points worden aan de hand van dit unieke adres geplot op een plattegrond in het SOSvolaris platform. Het te traceren apparaat ontvangt dit signaal zonder in te loggen op het wifi netwerk en stuurt dit door naar het platform. Met deze informatie berekend het platform razendsnel de indoor locatie.
Een nadeel van het gebruiken van wifi access points is dat het wifi signaal natuurlijk moet blijven werken. Bij stroomuitval werkt de indoor locatiebepaling dus niet. Daarnaast is een wifi netwerk in eerste instantie natuurlijk bedoeld voor iets anders. De beheerder van het wifinetwerk heeft daarom vaak andere belangen bij het netwerk dan de gebruikers van het systeem voor indoor positionering.
Bluetooth Low Energy (BLE) beacons
BLE beacons zijn goedkoop, klein en eenvoudig te plaatsen. Dat komt omdat deze beacons over het algemeen zijn uitgerust met een batterij waarmee de beacon meerdere jaren achter een stuk werkt. Dit kan oplopen tot tien jaar! Bijkomend voordeel is dat deze beacons dus ook blijven werken bij een stroomuitval. Dat maakt deze beacons ideaal om te gebruiken in ruimtes waar het gebruik van wifi access points niet de voorkeur heeft.
Nadeel van deze techniek is echter dat de locatie wordt bepaald aan de hand van de signaal sterkte. Soms maakt dat niets uit. Maar, stel je voor dat er ineens een heftruck tussen de beacon en het te traceren apparaat komt. Dan zal het signaal sterk afzwakken. Dit resulteert er in dat het systeem ‘denkt’ dat het apparaat verder van de beacon is verwijderd, hoewel dat in dit geval niet zo is. In veel gevallen maakt dit echter niets uit. De vraag die er toe doet is hoe nauwkeurig moet de locatie bepaling daadwerkelijk zijn? Wanneer het gaat om alarmopvolging dan moet je dus kijken hoeveel sneller de hulp aanwezig zal zijn bij een grotere nauwkeurigheid. Gaat het dan om enkele seconden, of om tientallen seconden? Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld een aantal beacons meer te plaatsen. Daarmee vang je de mogelijke onnauwkeurigheid weer op.
Radio frequentie (SRD) beacons
Indoor locatiebepaling met behulp van deze beacons is erg nauwkeurig. Dat komt omdat de signaalsterkte van deze beacons zeer goed is in te regelen. Daarnaast heeft deze techniek minder last van objecten. Ook deze beacons zijn uitgerust met een eigen accu. Hierdoor gaan ze vier jaar mee op één batterij. Het signaal van deze beacons kan maar liefst twee vierkante kilometer bestrijken in een open veld. Dat maakt deze beacons erg geschikt voor gebruik in grote hallen en industriële omgevingen.
De beste indoor locatiebepaling voor jouw situatie
Er komt nogal wat bij kijken om doeltreffende indoor locatiebepaling te realiseren. Toch is het vaak eenvoudiger dan het misschien lijkt. Dat komt omdat het SOSvolaris platform ontzettend flexibel is. Inrichting van beacons kan daardoor in de meeste gevallen zelfs op afstand! Ben je benieuwd wat voor jouw situatie de meest doeltreffende en passende methode is? Neem dan contact met ons op, want we delen onze kennis en ervaring graag.